„Állok Istenért, Egyházért, Hazáért, mert ezt a kötelességet rója rám a nagyvilágon legárvább népem történelmi szolgálata. Nemzetem szenvedése mellett a magam sorsa nem fontos. Nem vádolom vádlóimat. Ha a helyzetet időnként megvilágítani kényszerülök, az csak nemzetem feltörő fájdalma, kicsorduló könnye, megrázó igazsága. Imádkozom az igazság és szeretet világáért” - Mindszenty József

2015. május 18., hétfő


Mindszenty- zarándoklat mindszentiekkel

Örömmel tettünk eleget a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola meghívásának, hogy vegyünk részt az általuk szervezett XIV. kerékpáros zarándoklaton Esztergomba. Kötelességünknek éreztük jelentkezésünket, hiszen Mindszenty kardinális szülőfaluját képviselve, mi is ott lehettünk a boldoggá avatásáért mondott szentmisén. Elhatározásunkat az a tény is erősítette, hogy iskolánk Mindszenty József nevét viseli ettől a tanévtől. Április 24-én szentelték fel iskolánk új címerét, amelynek ünnepélyesebbé tételét szolgálta az általunk meghirdetett Mindszenty József Emlékverseny. A benevezett csapatok jó felkészülésről és alapos ismeretanyagról tettek tanúbizonyságot.

A falubusszal és az utánfutóra előző nap felpakolt kerékpárokkal hajnali fél ötkor indultunk el úti célunk felé. Reggel fél nyolc tájékán berobogtunk az iskola udvarára, ahol nagy-nagy örömmel és tisztelettel fogadtak bennünket. A mindenre elszánt kis csapatunk a bemutatkozásunk után elindulhatott a lélekemelő kihívás felé.

Rendkívül változatos út és terepviszonyok között haladhattunk mindig előbbre és előbbre. Jó érzés volt ehhez a „csapathoz” tartozni, ahol mindenki figyelt egymásra, segített, ha kellett buzdított és lelket öntött a másikba.

Pilisszentlélektől az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, megindultak az ég csatornái. Ezen az utolsó szakaszon történt a sajnálatos balesetem. A Jó  Isten velem volt, a Tőletek kapott kereszt a nyakamban lógott, bizony rosszabbul is járhattam volna. Köszönöm az aggódást, a folyamatos érdeklődést, a kórházi látogatást és a szentmise előtti méltatást. Az Úr áldásával fél kettőkor indultunk hazafelé és öt órakor értük el a végcélt Csehimindszentet, a hercegprímás szülőfaluját.

Tanúbizonyságot tett Pannonia Sacra közössége és új vendégei az óriási lelki erőnkről, az összefogásunkról, nehézségek és megpróbáltatások leküzdéséről. Jó volt Veletek lenni, közösen küzdeni a nemes célért. Reményeink szerint a XV. kerékpáros zarándoklaton is szeretnénk ott lenni.

Május 16-án immár XIX. alkalommal megszervezett Vasvár-Csehimindszent útvonalon Mindszenty József gyalogos emléktúrán vett részt iskolánk volt és jelenlegi tanulói, valamint tanárai 41 fővel.

Jövőre szívesen látnánk Benneteket ezen a kb. 25 km-es országosan is bejegyzett gyalogos zarándoklaton. A szállás biztosított.

Üdvözlettel: Légler Gyula, igazgató-helyettes, Csehimindszent

 

Nincsenek megjegyzések: